Castelul Cantacuzino din Bușteni – o bijuterie arhitectonică redată turiștilor de către străini

Divertisment

Castelul Cantacuzino din stațiunea prahoveană Bușteni a intrat recent în circuitul turistic, la aproape o sută de ani de la inaugurarea construcției realizate la cererea prințului Gheorghe Grigore Cantacuzino, zis ”Nababul”.

Mai puțin cunoscut decât Peleșul de la Sinaia, însă cu nimic mai prejos din punct de vedere arhitectural sau istoric, acest castel a avut un trecut tumultos, monumentul fiind integrat în circuitul turistic în urma demersurilor unor investitori privați. 

Construit între anii 1901 și 1911 la solicitarea ”Nababului”, după planurile arhitectului Grigore Cerchez, Castelul Cantacuzino se remarcă prin clădirea masivă, impunătoare, realizată din piatră și cărămidă. 

Clădirea a cărei suprafață construită este de aproape 3.200 de metri pătrați este realizată în stil neoromânesc, având influențe brâncovenești, bizantine și celtice, arhitectura sa conținând și elemente inspirate de arhitectura bisericească.

Domeniul Cantacuzino din Bușteni a fost naționalizat în 1948, iar în anul 2004 a fost retrocedat unei moștenitoare a familiei. În anul 2008, el a intrat în posesia unui grup de investitori străini care, la aproape o sută de ani de la inaugurarea lui, l-au inclus în circuitul turistic.

Nu sunt mulți cei care știau de existența acestui castel care, până nu demult, a stat ascuns în spatele unor copaci. Noii proprietari l-au scos însă la lumină, astfel că acesta este acum vizibil chiar din drumul național care face legătura între București și Brașov.

Castelul a trecut printr-o perioadă dificilă, în condițiile în care, după naționalizare, edificiul a fost aproape golit de obiectele de mobilier și cele decorative și transformat în sanatoriu TBC. În procesul de transformare, pereții multor camere și, implicit, modelul original au fost acoperiți cu vopsea verde. În unele camere însă restauratorii au scos la iveală porțiuni în care se poate vedea o parte a modelului original. 

Lipsa aproape în totalitate a mobilei este completată de fotografiile expuse în sălile castelului care înfățișează imaginea originală a acestora. 

Vitraliile sunt cele originale, lucrate în atelierele de la Murano, aici păstrându-se și parchetul original și pardoseala din ceramică florentină din salonul principal. 

De asemenea, stucomarmura, șemineele realizate din piatră de Albești, ornamentate cu mozaicuri policrome, ușile masive de lemn cu tăbliile sculptate cu blazonul familiei Cantacuzino, plafoanele originale cu grinzi aparente și pictate, scările cu trepte realizate din marmură de Carrara și balustradele din lemn, piatră sau fier forjat mențin aici atmosfera de altădată. 

Singurul candelabru original din tot castelul este cel din Holul de onoare, care găzduiește o colecție heraldică unică în România. Aceasta este reprezentantă de blazoanele familiilor de boieri care s-au înrudit de-a lungul timpului cu neamul Cantacuzinilor, dar și o galerie de picturi în mărime naturală realizate pe piele de Cordoba de pictorul austriac Johan Frankerberger. 

Terasa aferentă acestei săli oferă o priveliște spre Crucea Caraiman, recent intrată în Cartea Recordurilor ca fiind cea mai înaltă cruce din lume amplasată pe un vârf montan.

Castelul Cantacuzino poate fi vizitat de luni până duminică, între orele 10,00 și 19,00, el putând fi și închiriat pentru diverse evenimente culturale, private, fashion sau corporate.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.

Lasă un răspuns