Muzeul Național al Petrolului

Divertisment

Muzeul Național al Petrolului din Ploiești, județul Prahova, este unic în România, marcând evoluția industriei petroliere și performanțele acesteia. Înființarea sa la Ploiești este o recunoaștere a statutului orașului în cadrul industriei petroliere din țara noastră.

A fost înființat prin Hotărârea Consiliului de Miniștri nr. 1341 din 16 septembrie 1959 și inaugurat la 8 octombrie 1961, după ce în 1957 fusese sărbătorit centenarul industriei petroliere românești. Reamintim că 1857 a fost anul în care România a înregistrat trei premiere mondiale: a apărut în statisticile internaționale cu o producție de țiței oficial înregistrată de 275 tone; la Ploiești a fost construită prima rafinărie din lume, de către frații Mehedințeanu și Bucureștiul a fost primul oraș din lume iluminat public cu petrol lampant. 

Muzeul este găzduit de conacul Buzianu, edificiu reprezentativ pentru arhitectura rurală de la sfârșitul evului mediu românesc, care a permis amenajarea unor săli și a unei curți transformată într-o expoziție în aer liber. 

Patrimoniul muzeului a crescut de la 800 piese în 1961, la peste 8.000 de exponate grupate în mai multe săli. Astfel, întâlnim sala dedicată documentelor ce atestă realizările specialiștilor din industria petrolului. Aceasta este o sală climatizată cu o suprafață de 500 metri pătrați, care prezintă documente originale și în facsimil, hărți geologice, documentație tehnică de profil, fotografii și machete care reproduc utilaje specifice industriei petrolului și diverse procese tehnologice. De asemenea, există un spațiu de expoziție reprezentat de un parc de utilaje-exponate în care sunt etalate diverse utilaje folosite în industria petrolieră, toate cu o vechime de cel puțin 90 de ani. 

Un al treilea spațiu este constituit din hala de scule, unelte și aparatură folosite în foraj-extracție și în industria de prelucrare a petrolului. Muzeul mai dispune de depozite de documente originale, fototecă, videotecă, dar și de o bibliotecă ce cuprinde peste 3.000 de volume cu conținut tehnic și documentar. 

În muzeu pot fi văzute, de asemenea, o serie de exponate de interes istoric și documentar, printre care: o hecnă (un fel de găleată mare) acționată de cal; unelte și lămpi de miner din secolul al XIX-lea; utilaje de foraj din lemn sau metalice din secolul al XIX-lea; panouri exemplificând sistemul de solventare selectivă cu dioxid de sulf, inventat de Lazăr Edeleanu, și aplicat în întreaga lume; istoricul fabricării parafinei, uleiului, benzinelor; hărți geologice, mostre mineralogice, diplome, medalii, fotografii aparținând unor personalități din domeniu precum: Gregoriu Ștefănescu, Grigore Cobălcescu, Ludovic Mrazec, Valeriu Patriciu, Ion Tănăsescu, Virgiliu Tacit, Ion Basgan, Andrei Dragulănescu, Lazăr Edeleanu, Nicolae Debie.

Printre obiectele inedite expuse se numără reproducerea în miniatură a primei rafinării la nivel global (”fabrica de gaz”), realizată de frații Mehedințeanu în 1857, macheta primei instalații de foraj mecanic folosită în România, felinare cu petrol utilizate în București — primul oraș din lume iluminat cu petrol în 1859. 

Muzeul valorifică documente privind istoria petrolului din țara noastră și aspecte legate de geologia zăcămintelor și de petrochimie. Diverse lucrări de specialitate, de legislație petrolieră, cursuri, cataloage, lexicoane și reviste de specialitate (ex.: Monitorul Petrolului Român) sunt reunite în colecția de documente.

Colecția de artă decorativă cuprinde statuete din porțelan, lămpi de porțelan, cahle, ceramică având scene legate de întrebuințarea petrolului în antichitate, iar cea de artă plastică prezintă grafică, busturi în bronz și ipsos reprezentând personalități ale industriei petroliere.

Muzeul deține bunuri culturale clasate în Tezaurul patrimoniului cultural național, iar din 2004, instituția se găsește pe Lista Monumentelor Istorice. Face parte din Rețeaua Națională a Muzeelor din România, afiliată la NEMO (Rețeaua Muzeelor Europene) și alături de muzee de profil din Germania, Austria, Norvegia, Suedia, Ungaria și Polonia, aparține rețelei muzeelor petroliere europene. 

În prezent, muzeul este subordonat S.C.Petrom S.A Membru OMV Grup, cel mai mare grup de petrol și gaze din Europa Centrală și de Est, fiind stabilite etape ale transferului acestuia în patrimoniul Consiliului Județean Prahova.

De-a lungul existenței sale, muzeul a primit peste un milion de vizitatori.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.

Lasă un răspuns