Ziua Culturii Naționale este sărbătorită la Filarmonica „Paul Constantinescu” printr-un concert extraordinar. Invitatul orchestrei simfonice este violonistul Răzvan Stoica, venit la Ploiești în dublă calitate: solist și dirijor. Programul cuprinde Concertul pentru orchestră de coarde, de Paul Constantinescu, Preludiu la Unison din Suita nr. 1 pentru orchestră, op. 9 de George Enescu și Concertul nr. 1, op. 6, pentru vioară și orchestră, de Niccolo Paganini. Evenimentul are loc joi, 16 ianuarie 2020, de la ora 19.00, pe scena Sălii „Ion Baciu” a Filaramonicii.
Violonistul Răzvan Stoica a studiat la Liceul de Muzică George Enescu din București cu prof. Olivia Papa, iar în particular cu maeștrii Ștefan Gheorgiu și Modest Iftinchi. După absolvire Răzvan și-a continuat studiile la Conservatorul Regal din Amsterdam (Olanda), la clasa profesor Ilya Grubert, dar a participat și la cursuride măiestrie cu violoniștii Leonidas Kavakos, Krysztof Wegrzyn, Vadim Repin, Itzhak Perlman, Ivry Gitlis și Pinchas Zuckerman.
Răzvan a câștigat peste 24 de premii naționale și internaționale la competiții prestigioase, incluzând, printre altele, Concursul Perosi (Tortona), competițiile olimpice pentru vioară din România și Concursul pentru duete de la Bolzano (Italia). În anul 2009 Răzvan a câștigat premiul I în cadrul „Strad Prize” la Salzburg, în Austria. În calitate de câștigător al acestui prestigios concurs, lui Răzvan i-a fost oferită o vioară Antonius Stradivarius, manufacturată în anul 1729.
A evoluat, atât ca solist invitat, cât și în recitaluri în cadrul „Duo-ului Stoica”, la Concertgebouw din Amsterdam, Teatrul Champs Élysées din Paris, Teatrul San Barnaba din Brescia, Teatrul Carlo Felice din Genova, la Palacio de Festivales din Santander, Gewandhaus din Leipzig, Musikverein din Viena și pe multe alte scene de concert importante din lume.
Muzica de cameră joacă un rol important în viața profesională a lui Răzvan Stoica. În anul 1996 a format împreună cu sora sa, pianista Andreea Stoica, „Duo Stoica”. Discografia lui Răzvan Stoica include până acum imprimări cu „Cele 24 de Capricii” de Niccolo Paganini, „Simfonia spaniolă” pentru vioară și orchestră de Edouard Lalo (cu Orchestra Academiei Beethoven din Cracovia), albumul „Capriccioso”, lansat pe piață la casa de discuri olandeză Aliud în 2012, precum și un album realizat în formula „Duo Stoica”.
Biletele, în valoare de 30 de lei (întreg), 20 lei (pensionari) și 10 lei (elevi/studenți) se găsesc la Casa de bilete a Filarmonicii, la Agenția Teatrală, la standul amenajat in AFI Ploiești și online, pe www.filarmonicaploiesti.ro.
Sponsori oficiali: Alexandrion Group, BES România, Bergenbier, Apa Nova, BRD, Bristot, Conpet, Cora, Școala de Flori, The Fable, PECEF, Stenota, Delice, West Mall.
Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.