DSVSA Prahova

Social

DISPOZIŢIE DE INFORMARE A CETĂŢENILOR CU PRIVIRE LA FOCARUL DE PESTĂ PORCINĂ AFRICANĂ LA MISTREŢ ŞI MĂSURILE CE TREBUIESC LUATE ÎN GOSPODARIE

Stimaţi cetăţeni,

Pentru a limita răspândirea bolii, la porcul domestic şi sălbatic din judeţul Prahova, DSVSA Prahova dispune următoarele măsuri:

– toţi porcii din exploataţii să fie ţinuţi în adăposturile lor sau în alte locuri unde pot fi izolaţi de porcii sălbatici, care nu trebuie să aibă acces la nici un produs susceptibil de a intra apoi în contact cu porcii din exploataţie.

– nici un porc să nu intre sau să iasă din exploataţie, cu excepţia autorizării autorităţii competente, ţinând seama de situaţia epidemiologică.

– nu hrăniţi porcii cu resturi alimentare rezultate din bucătărie, indiferent de natura acestora, în special cele provenite de la carnea/produsele din carne de porc gătite în familie.

– nu intraţi în adăpostul unde creşteţi porcii cu încălţămintea şi hainele cu care aţi umblat pe stradă, fiind recomandată montarea la intrarea în adăpost a unei tăviţe cu paie îmbibate cu soluţie slabă de sodă caustic sau alte substanţe cu eficienţă asupra virusurilor.

– dacă există vânători în familie, care aduc carne de mistreţ, sub nicio formă nu daţi porcilor apa provenită de la spălarea cărnii sau resturi de carne.

– nu scoateţi scroafele sau vierii din exploataţie în scopul montei cu animale din alte exploataţii.

– orice modificare a stării de sănătate a porcilor din gospodărie sau depistarea unei mortalităţi să fie de urgenţă anunţată medicului veterinar din localitate sau telefonic la DSVSA Prahova, la telefon 0244751751 sau 0723184128.

– până la sosirea medicului veterinar este interzisă circulaţia persoanelor în zonă, mişcarea porcinelor/cadavrelor, inclusiv a cărnii de porc/produselor din carne de porc rezultate din sacrificările anterioare în gospodărie.

– orice cadavru de porc domestic/mistreţ depistat pe domeniul public va fi anunţat la DSVSA Prahova la numerele de telefon menţionate anterior.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.

Lasă un răspuns