În data de 13 septembrie se împlinesc 171 de ani de la memorabila Bătălie din Dealul Spirii

Social

În data de 13 septembrie se împlinesc 171 de ani de la memorabila Bătălie din Dealul Spirii, lupta eroică a celor 166 de ostaşi pompieri conduşi de căpitanul Pavel Zăgănescu, împotriva celor aproape 6000 de soldaţi ai oştirii otomane veniţi pe pământ românesc să suprime idealurile Revoluţiei de la 1848.

Ducând mai departe tradiţia predecesorilor, pompierii români continuă să îşi onoreze cu acelaşi curaj şi abnegaţie misiunea de apărare a vieţii şi bunurilor concetăţenilor, în confruntarea cu incendii ori alte situaţii de urgenţă, făcând uneori sacrificiul suprem, punându-şi adeseori viaţa în pericol pentru a o salva pe a semenilor.

Diversitatea şi complexitatea misiunilor desfăşurate de pompierii militari reclamă pe lângă pregătirea temeinică şi permanentă, „curaj şi devotament”, atribute regăsibile în deviza acestei arme şi în rezultatele muncii reprezentanţilor ei, materializate în vieţi şi bunuri salvate.

Ziua Pompierilor va debuta vineri, 13 septembrie, la sediul instituţiei, la ora 09:00, cu slujba religioasă de comemorare a eroilor din Dealul Spirii şi a pompierilor prahoveni căzuţi la datorie de-a lungul timpului, continuând cu o şedinţă festivă şi depunerea de coroane.

În cadrul şedinţei festive vor fi, de asemenea, înaintaţi în gradul următor, înaintea expirării stagiului minim în grad, un ofiţer şi opt subofiţeri care s-au distins prin modul de îndeplinire a atribuţiilor specifice, pregătire profesională şi comportament deosebit.

Tot vineri, între orele 10:00 – 13:00, cu ocazia aniversării a 171 de ani de la bătălia din Dealul Spirii, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Şerban Cantacuzino” al judeţului Prahova organizează, la sediul din strada Rudului, nr. 96, din municipiul Ploieşti, o expoziţie cu tehnică de luptă şi mijloace de intervenţie din dotare, puncte de informare preventivă, ateliere de prim ajutor şi pirotehnice, precum şi exerciţii demonstrative.

Cu această ocazie declarăm ziua de vineri, 13 septembrie – ZIUA POMPIERILOR din România, drept „Ziua porţilor deschise” (între orele 10:00-13:00) la toate subunităţile de intervenţie vizitatorii având ocazia să ia contact cu echipamentele/autospecialele de intervenţie în situaţii de urgenţă din dotarea pompierilor prahoveni şi să vizioneze exerciţiile demonstrative organizate.

La împlinirea a 171 de ani de la glorioasa luptă din Dealul Spirii, sărbătorim joi, 13 Septembrie – „Ziua Pompierilor din România”, cu un viu sentiment de preţuire faţă de trecut şi cu un puternic simţ de răspundere faţă de prezentul şi viitorul semenilor, eforturile muncii noastre concretizându-se şi conducând spre un ţel nobil: salvarea vieţii cetăţenilor, a bunurilor acestora şi a patrimoniului naţional în situaţii de urgenţă.
Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.

Lasă un răspuns