Grafic stabilit pentru operaţionalizarea unităţii mobile ATI de la Spitalul Judeţean Ploieşti

Social

Echipa Inspecţiei de Stat din cadrul Ministerului Sănătăţii (MS), care a mers la Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Ploieşti pentru a face verificări cu privire la circuitele şi secţiile de terapie intensivă, a stabilit un grafic pentru operaţionalizarea unităţii mobile ATI, a declarat directorul medical al unităţii, Andrei Ilinca.

Potrivit acestuia, graficul nu prevede anumite termene de respectat în cadrul procedurilor, acestea urmând a se derula în regim de urgenţă. De asemenea, conducerea spitalului a prezentat o listă cu necesităţi în vederea operaţionalizării unităţii respective, urmând să ceară inclusiv suplimentarea personalului, iar oficialii MS au promis că vor asigura tot sprijinul necesar, a precizat Ilinca.

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a anunţat, marţi seară, după şedinţa Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, că va trimite la Ploieşti Inspecţia de Stat în contextul în care la SJU ar fi ajuns pacienţi care aveau nevoie de îngrijiri în regim de terapie intensivă, însă spitalul nu avea locuri disponibile, în condiţiile în care unitatea mobilă de ATI nu este operaţională de la finele lunii august.

“Astăzi am avut discuţie vizavi de Spitalul Judeţean din Ploieşti, reevaluarea şi reoperaţionalizarea unităţii mobile de terapie intensivă prin detaşarea de medici, discuţiile cu managementul unităţii, care trebuie să crească capacitatea pentru suport COVID. Mâine va fi la Ploieşti şi o unitate de la Inspecţia de Stat din Ministerul Sănătăţii, tocmai pentru a se asigura că operaţionalizarea se face şi în timp util şi în concordanţă cu autorizaţia de funcţionare”, a declarat ministrul Sănătăţii.

Directorul medical al SJU Ploieşti a precizat că la acest spital au fost detaşaţi patru rezidenţi care au făcut gărzi permanent, asigurând cea de-a doua linie de gardă pentru pacienţii COVID-19.

Potrivit sursei citate, unitatea mobilă de ATI, care este amplasată în curtea Spitalului Judeţean, nu este operaţională pentru că medicii care asigură liniile de gardă s-au temut de un posibil malpraxis, ei spunând că nu pot supraveghea un număr atât de mare de pacienţi în două locuri diferite.

De asemenea, o altă problemă care a împiedicat operaţionalizarea unităţii mobile ATI este lipsa asistenţilor specializaţi pe terapie intensivă, Ilinca menţionând că ar fi nevoie de minim 10 asistenţi.

Unitatea mobilă de ATI de la SJU Ploieşti nu mai este operaţională de la finele lunii august, când a apărut o problemă la sistemul de climatizare. După aproximativ două săptămâni, aceasta a fost reparată, însă unitatea nu a mai fost dată în folosinţă, autorităţile locale anunţând că aceasta nu poate fi operaţionalizată din lipsa cadrelor medicale.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.

Lasă un răspuns