Situaţie ”dramatică” la SJU Ploieşti din cauza lipsei de personal; focare active în rândul angajaţilor

Social

Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Ploieşti, cea mai mare unitate sanitară din judeţul Prahova, se confruntă cu o situaţie ”dramatică” din cauza lipsei de personal, probleme majore fiind la ATI, la Unitatea de Primiri Urgenţe, dar şi la Secţia de Interne, două focare de boală fiind acum active la două secţii ale spitalului care, de altfel, sunt închise.

Purtătorul de cuvânt al SJU, Violeta Tănase, a declarat, joi, pentru AGERPRES, că probleme sunt la Secţia ATI, unde pentru linia de gardă pentru bolnavii diagnosticaţi cu noul coronavirus există doar doi medici rezidenţi detaşaţi recent, aici fiind nevoie de minim cinci medici pentru acoperirea gărzii.

Astfel, medicii de pe linia de gardă non-COVID suplinesc lipsa cadrelor.

Potrivit acesteia, probleme mari sunt şi la Unitatea de Primiri Urgenţe (UPU), personalul de aici fiind detaşat parţial la unitatea de terapie intensivă mobilă, dar şi la izolatorul destinat pacienţilor suspecţi de infectare cu SARS-CoV-2 care aşteaptă rezultatele testelor.

“Capacitatea de testare a aparatelor din spital este depăşită din cauza numărului mare de prezentări. În această dimineaţă sunt în izolator peste 40 de persoane care aşteaptă rezultatele, unele fiind acolo chiar din data de 20”, a declarat Violeta Tănase.

De asemenea, o altă parte a personalului UPU va fi detaşată într-un alt izolator care va fi amenajat în faţa UPU, într-un cort al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, acest spaţiu fiind destinat acelor persoane suspecte care prezintă simptome minore ale bolii.

Totodată, Secţia de Interne care funcţionează în sediul central al spitalului, aflat în nordul oraşului, este închisă de aproximativ două săptămâni, după ce doar un doctor a fost testat negativ pentru noul coronavirus, restul fiind pozitivi.

În aceste condiţii, nu se poate asigura linia de gardă, secţia fiind în continuare închisă, iar bolnavii internaţi la Secţia Interne 2, care funcţionează într-o clădire situată în altă parte a oraşului.

Violeta Tănase a explicat că pacienţii nu beneficiază însă aici de investigaţiile şi tratamentele care ar fi fost aplicate în secţia de la sediul central.

“Personalul este suprasolicitat, iar situaţia este chiar dramatică. S-au făcut demersuri şi solicitări în repetate rânduri pentru suplimentarea personalului”, a spus purtătorul de cuvânt al SJU.

În plus, în spital sunt active două focare de COVID-19 în rândul angajaţilor de la secţiile Chirurgie 1 şi Gastroenterologie.

Managerul SJU, Marius Niculescu, a declarat, pentru AGERPRES, că până la acest moment au fost testate pozitiv 20 de persoane la Chirurgie 1, fiind vorba despre un medic, opt asistente medicale, nouă îngrijitoare şi doi brancardieri, alte cinci persoane fiind infectate la Gastroenterologie, respectiv trei asistente medicale şi două infirmiere.

Internările în aceste secţii au fost sistate.

Şi Spitalul Municipal Câmpina, care este unitate suport COVID-19, întâmpină probleme în legătură cu personalului.

Managerul Călin Tiu a declarat, pentru AGERPRES, că la ATI este un deficit de cel puţin doi medici pentru “o soluţie de minim confort al relaţiei de muncă”, în condiţiile în care aici lucrează acum trei medici.

De asemenea, la Secţia de Boli Interne sunt cinci doctori şi, spune managerul, ar fi nevoie de minim 10 pentru că aceştia acoperă şi cazurile din ambulatoriu şi urgenţele.

Totodată, spitalul nu are medic infecţionist în structura lui, ci doar un medic care lucrează cu jumătate de normă.

La Câmpina sunt internaţi acum 60 de pacienţi COVID-19, iar cea mai recentă cerere de suplimentare a personalului a fost transmisă joi dimineaţă, a precizat Tiu.

Conform datelor furnizate AGERPRES de Direcţia de Sănătate Publică Prahova, la nivelul judeţului sunt 237 de paturi alocate celor infectaţi cu noul coronavirus, dintre care 28 sunt libere la acest moment.

În Prahova sunt 16 focare active de boală, şase dintre ele fiind în instituţii publice, arată sursa citată.

Autorităţile au raportat, miercuri, 70 de cazuri noi de îmbolnăvire cu noul coronavirus şi un total al cazurilor de 1.253 înregistrate de la începutul epidemiei. Dintre persoanele infectate, 185 au fost declarate vindecate şi externate, iar 56 au decedat. AGERPRES

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.

Lasă un răspuns