Violonistul Horia Vacarescu in premiera pe scena Filarmonicii din Ploiesti

Divertisment

Filarmonica “Paul Constantinescu” vă așteaptă joi, 12 decembrie, de la ora 19.00, la un concert care-l are solist invitat pe tânărul violonist Horia Văcărescu. Orchestra simfonică ploieşteană, la al cărei pupitru dirijoral se va afla maestrul Petre Sbârcea, are în program Concerto grosso pentru orchestră nr. 1, op. 17 de Filip Lazăr, Concertul nr. 4, în re minor, op. 31, pentru vioară și orchestră de Henri Vieuxtemps și Simfonia nr. 1, în Si bemol major, op. 38, „Primăvara” de Robert Schumann.
Petre Sbârcea a studiat arta dirijatului cu Sergiu Celibidache și Antonin Ciolan. A fost dirijor titular la Opera Română din Cluj (1957-1976) și Filarmonica de Stat Sibiu. Este invitat permanent al orchestrelor din Germania,  Ungaria,  Italia,  Austria,  Iran,  Franța,  Belgia,  Rusia, Olanda, Elveția, Luxemburg etc. Este profesor universitar la Academia de Muzică din Cluj. Cetățean de Onoare al Sibiului și al Clujului, Doctor honoris causa al Universității Babeș-Bolyai Cluj, distins cu Ordinul Cultural al României, Medalia Mascagni (Italia), Ordinul național serviciul credincios în grad de Cavaler.
Petre Sbârcea a fost prim-dirijor al Operei Naţionale Române din Cluj timp de aproape 20 de ani (1957-1976) şi director al instituţiei. Este considerat unul dintre cei mai importanţi dirijori români din a doua jumătate a secolului XX, fiind unul din cei mai apreciaţi elevi ai lui Sergiu Celibidache, subliniază rectorul Academiei de Muzică Gheorghe Dima, Adrian Pop. Cariera lui Petre Sbârcea cuprinde numeroase spectacole de operă, dar şi concerte simfonice, în ţară şi în străinătate.

Violonistul Horia Văcărescu s-a impus ca unul dintre muzicienii de elită ai generației sale. Cu o abilitate naturală si un sunet rafinat, aparițiile sale sunt totdeauna primite cu entuziasm de către public. Presa britanică a scris despre reprezentațiile lui: “oprestație încântătoare”, “virtuozitate extremă”, şi l-a numit “un mare talent”. În prezent, Horia se bucură de o carieră internațională de succes ca solist concertist şi musician de cameră; angajamente profesionale l-au purtat pe patru continente, de pe cel american până în Orientul Îndepărtat.

Născut la Bucureşti într-o familie de muzicieni, Horia Văcărescu începe studiul viorii la vârsta de trei ani. Paul Ratz, concert-maestru al Operei Naționale din București i-a fost mentor până la absolvirea Universității Naţionale de Muzică din Bucureşti, după care își continuă studiile în Londra cu violonistul Eugen Sârbu, și ca bursier al Colegiului Regal de Muzică, pe care îl absolvă cu titlul de master în muzică sub îndrumarea profesorului Levon Chilingirian (liderul cvartetului Chilingirian). Actualmente, Horia este doctorand la Universitatea Națională de Muzică din Bucureşti, sub îndrumarea Prof. Univ. Dr. Dan Dediu-Sandu.
La vârsta de 6 ani, Horia îşi face prima apariţie în public iar la 15 ani debutează pe scena simfonică. În Marea Britanie activează pe scene vestite precum Queen Elizabeth Hall, Saint Martin-in-the-Fields, Purcell Room, Wigmore Hall, Kings Place – unde este invitat să cânte în cadrul cunoscutei serii de concerte a London Chamber Music Society și altele.

Horia este invitat la numeroase festivaluri de muzică pentru a concerta și susține cursuri de măiestrie. Dintre acestea, amintim: Brighton Festival, City of London Festival, Chilingirian ChamberFest – Anglia, Evmelia Festival – Grecia, Fimu Festival – Franța, Verbier Festival – Elveția, Tenby Arts Festival – Țara Galilor, Nuova Musica Consonante, Festivalul Carl Filtsch, Marile Serate Muzicale ale Bucureștiului, Festivalul Mozart – România.

Biletele, în valoare de 25 de lei (adulți), 15 lei (pensionari) și 5 lei (elevi/studenți) se găsesc la Casa de bilete a Filarmonicii, la Agenția Teatrală, la standul special amenajat în hipermarketul Cora – AFI Ploiești și online, pe www.filarmonicaploiesti.ro.
Sponsori oficiali: Alexandrion Group, BES România, Bergenbier, Apa Nova, BRD, Bristot, Conpet, Cora, Școala de Flori, The Fable, PECEF, Stenota, Delice, West Mall.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.

Lasă un răspuns